Tannlegeundersøkelse
#1 500+ Suverene kundeanmeldelser og kåringer
#2 Undersøkelse tilpasset din alder, tilstand og behov
#3 Nyeste utstyr og faglig oppdatert helsepersonell
#4 Laveste pris på Kolbotn
#5 Kveldsåpent
#6 Spa følelse med god duft
#7 Førstevalg blant hundrevis av pasienter med tannlegeskrekk
Hva våre kunder sier om oss
Laveste priser på Kolbotn
Langåpent 3 dager i uken
Book din tannlegeundersøkelse i dag, og opplev forskjellen!
Kort oppsummert
- Tannlegeundersøkelse er viktig for alle – også for spedbarn og eldre uten tenner, da hele munnhulen sjekkes for sykdomstegn og uønskede tilstander.
- Forebygger og oppdager sykdom – jevnlig sjekk kan hindre utvikling av tannsykdommer, oppdage kreft og andre helseproblemer tidlig, samt spare deg for dyre behandlinger.
- God tannhelse påvirker resten av kroppen – forskning viser at en sunn munnhule bidrar til å redusere risiko for forverring av sykdommer som Covid-19, diabetes, Alzheimer og osteoporose.
- Regelmessig undersøkelse gir kontroll – du får oversikt over egen tannhelse, forebygger dårlig ånde, og bevarer et vakkert smil.
- Grundig undersøkelse hos Kolbotn Tannklinikk – inkluderer vurdering av hele munnhulen, bruk av moderne hjelpemidler som lupebriller, røntgen, mikroskop, samt puss og rens.
- Personlig tilpasset oppfølging – til slutt får du en individuell oppsummering og veiledning, samt eventuelt en behandlingsplan skreddersydd dine behov.
Hvorfor er tannlegeundersøkelse viktig
Alle trenger en tannlegeundersøkelse! Det stemmer - selv spedbarn og eldre som ikke har tenner kan få sykdommer i munnhulen. En tannlegeundersøkelse begrenser seg ikke bare til tenner, og ved en god undersøkelse undersøkes munnhulen både innvendig og utvendig. Dette inkluderer å se på tenner, innsiden og utsiden av kinn og lepper, tungen, ganen og mer. Med andre ord – hos oss på Kolbotn tannklinikk får du en grundig undersøkelse av hele munnhulen. Har du hørt utsagnet “munnen er kroppens speil”? En tannlegesjekk kan nemlig oppdage om pasienten har kreft, sykdommer eller andre tilstander som trenger behandling. Det er derfor svært smart å gjennomføre en undersøkelse hos tannlegen fra tid til annen.
De viktigste helsefordelene ved en tannlegeundersøkelse
- Forebygger utvikling av nye tannsykdommer
- Oppdag eksisterende sykdommer og forebygger forverring av disse
- Unngå utvikling av tannskader med kostbart behandlingsbehov som følge
- Unngå dårlig ånd
- Ha kontroll og oversikt over egen tannhelse
- Ivareta en sunn og frisk munnhule og kropp
- Ta vare på din skjønnhet og ditt smil
Visste du at en undersøkelse av munnhulen i seg selv er forebyggende tannbehandling? Å gjennomføre en tannlegeundersøkelse gir deg blant annet muligheten til å hindre utvikling av store skader ved både tenner og områdene rundt. Slike skader kan gi flere følger, deriblant smerter og vanskeligheter med å tygge eller snakke, noe som slettes ikke er ønskelig. Forskning fra de siste tiårene viser også tydelig at god tannhelse forhindrer utvikling eller forverring av andre sykdommer i kroppen. Covid-19, diabetes, Alzheimer, demens og osteoporose er alle eksempler på sykdommer som kan resultere i et verre forløp ved dårlig tannhelse.
Regelmessig tannlegesjekk vil ikke bare kunne forhindre utvikling og forverring av tannskader. Det kan også spare deg for kostnader ved å oppdage tannskader i et tidlig stadie, så du slipper å bruke unødvendig mye på behandling.
Samtidig som sykdom forebygges, vil regelmessig tannlegeundersøkelse gi en god forståelse rundt egen tannhelse, og bidra til å ivareta en sunn munnhule. Et pent smil er for mange en del av skjønnheten. Derfor er det svært lurt å hindre at tannskader og andre tannsykdommer utvikler seg og påvirker det fine smilet ditt.
Disse er noen av grunnene til hvorfor vi på Kolbotn Tannklinikk vektlegger så mye en grundig og omfattende tannlegesjekk. Det er her vi forebygger skader og legger opp til en sunn munn.
Stegene i en tannlegeundersøkelse hos Kolbotn Tannklinikk - Hva du kan forvente
En tannlegeundersøkelse kan inndeles i følgende deler
- Anamnese (sykehistorie)
- Klinisk undersøkelse (selve undersøkelsen)
- Puss og rens (fjerning av belegg og tannstein)
- Oppsummering, veiledning og en tilpasset behandlingsplan
Undersøkelse inndeles i:
Anamnese: Kartlegging av din sykehistorie for en tilpasset sjekk og behandling
Denne fasen vil innebære utfylling av helseskjema for å få innsyn i generell helse, sykdommer, tidligere behandlinger, utfall av disse og medikamentbruk. I tillegg registreres tidligere tannbehandlinger i journalen i tråd med journalloven, slik at journalen representerer deg som pasient helt og fullstendig.
Klinisk undersøkelse: En grundig vurdering av forhold i munnhulen
Dette er selve undersøkelsen. En god tannlegeundersøkelse vurderer flere områder/problemstillinger både i og utenfor munnhulen. Det vanligste vil være å vurdere
- forhold utenpå munnhulen (hake, lepper o.l.)
- slimhinner (innsiden av kinn og lepper, tunge o.l.)
- tannskader (slitasjeskader, pusseskader og syreskader og mer)
- tannsykdommer (tannråte/karies o.l.)
- tannfestet og tannkjøttet (tannkjøttsykdom periodontitt og mer)
- forhold omkring tennene (kjeveledd, tyggemuskler, kjeveben, bihuler o.l.)
For å bedre vurdere forholdene benyttes forskjellig verktøy til jobben. På Kolbotn Tannklinikk er vi opptatt av å levere tannlegesjekk av høy kvalitet, og derfor bruker vi forskjellig hjelpemidler underveis. De vanligste vil være å bruke lupebriller, håndspeil, sonde (pirker), lommedybdemåler (målestokk) og røntgen. Vi bruker ofte kamera i tillegg til disse, og noen ganger også mikroskop.
Verktøy som benyttes for å bedre vurdere forholdene:
Lupebriller: Forbedret syn og presisjon under tannlegeundersøkelsen
Lupebriller gir forstørrelse av synsområdet slik at alt i munnhulen blir lettere å undersøke. Dette gjør både små og store skader lettere å oppdage. Mengde forstørrelsen vil variere fra lupebrille til lupebrille. Ettersom synet reduseres kraftig med årene vil en tannlege som bruker lupebriller være et godt tegn på at undersøkelsen som foretas er av god kvalitet. På Kolbotn Tannklinikk bruker alle våre tannleger lupebriller.
Håndspeil og sonde: Nøyaktig inspeksjon av tenner og munnhule
Håndspeil og sonde er som hånd i hanske. Med håndspeil får man tilgang til områder som ellers hadde vært vanskelig å se. Og med sonden får man kjent på tannen og om det er noen skader eller defekter. I motsetning til hva folk flest tror, er ikke sonden ment å stikke inn på tannen, men til å lett kjenne på overflaten med.
Lommedybdemåler: Måling av tannkjøttets helse og tannfeste
En lommedybdemåler er som en bløt sonde. Den benyttes til å både sjekke om tannkjøttet er friskt, og til å måle avstanden fra tannkjøttet til kjevebenet. Blødning ved lett bruk av lommedybdemåler antyder til infeksjon i tannkjøttet, noe som kan være forårsaket av forskjellige grunner. Dersom måling av avstand viser økt avstand til kjevebenet, kan dette være bekreftelse på tannskade eller tannkjøttsykdom med tap av tannfeste.
Mikroskop: Avansert teknologi for detaljert undersøkelse og behandling
Ikke alle tannklinikker disponerer mikroskop da innkjøpskostnaden er stor og bruken er krevende. Med forstørrelse som overgår lupebriller godt, er dette den største forstørrelsen tannhelsepersonell vil kunne oppnå. Mikroskop brukes ofte til å utføre mer kompliserte behandlinger, slik som ved operasjoner og rotfyllinger, og mer sjeldent til undersøkelser. På Kolbotn Tannklinikk har vi valgt å investere i et mikroskop til hvert behandlingsrom slik at vi til enhver tid har denne tilgjengelig til bruk for å forbedre kvalitet og utførsel av tannbehandling.
Kamera: Dokumentasjon og kommunikasjon under tannlegeundersøkelsen
Som ledd i kvalitet og kommunikasjon benytter vi på Kolbotn Tannklinikk kamera regelmessig til å informere om funn ved undersøkelsen og til dokumentasjon ved behandlinger. Et bilde taler mer enn 1000 ord og slik opplever vi det også ved bruk av dette verktøyet.
Røntgenbilder: Et viktige verktøy for presis diagnostisering
For å bedre kunne se forhold mellom tennene og under tannkjøttet, benyttes røntgenbilder. Det er flere røntgenteknologier og -metoder som kan benyttes alt ettersom hva formålet er. På Kolbotn Tannklinikk har vi valgt å investere i avansert røntgenteknologi slik at vi bedre kan oppdage forhold, sykdommer og tilstander ved kjevebenet, i tillegg til å bedre og sikrere planlegge behandlinger. Under gir vi en kort introduksjon til de vanligste.
Tannbilde: Detaljerte røntgenbilder for tannhelsen din
Til tannbilder brukes mindre sensorer som plasseres i munnhulen. Disse sensorene vil kunne gi bilder av et mindre område, og er veldig presise i sin fremføring av forholdene. Dette er en type røntgenbilde som benyttes regelmessig ved tannlegeundersøkelser, da disse bildene inneholder mye informasjon.
OPG: Panorama-røntgen for en komplett oversikt over tannsettet
OPG er et panorama røntgenbilde som gjengir tenner, kjevebenet, kjeveledd og bihulene. Røntgenbildet benyttes for å få en rask og god oversikt over tannsettet, for å vurdere visdomstenner og for å vurdere forhold omkring tennene. Bildet er mindre presis enn tannbilder, og siden det dekker et mye større område med kortere strålingsdose, benyttes det heller til å få en oversikt.
CBCT: 3D-røntgen for avansert diagnostikk
CBCT er også kjent som 3D-røntgen. Teknologien består av å sy sammen mange enkeltstående bilder til et 3D-bilde. Denne type røntgenbilde er den mest presise av metodene nevnt over, men da teknologien innebærer mer stråling enn ved tannbilde og OPG, benyttes metoden kun i de forhold der det er nødvendig.
Rens og puss: Fjerning av tannstein for en sunnere og renere munnhule
På Kolbotn Tannklinikk avslutter vi tannlegesjekken med å fjerne belegg og tannstein fra tennene. Til dette benyttes eget verktøy og et pussemiddel. Formålet med dette leddet er flere, deriblant forebygging av sykdommer. Dette gjøres ved å fjerne skadelig belegg/tannstein og for å legge til rette for at god munnhygiene kan oppnås. I noen tilfeller, der det er mye belegg/tannstein, kan det være nødvendig å fjerne belegg og tannstein før den kliniske undersøkelsen. Dette for å bedre kunne se tenner og forhold omkring.
Oppsummering og veiledning: En skreddersydd og personlig behandlingsplan
Mot slutten av tannlegeundersøkelsen avslutter vi på Kolbotn Tannklinikk med å informere deg om funn fra den kliniske undersøkelsen og oppsummere disse. Dersom det er behov for det, gis forebyggende informasjon og veiledning slik at tiltak kan iverksettes og utvikling av sykdom forebygges.
Er det i tillegg nødvendig for behandling, vil vi sammen med deg utarbeide en behandlingsplan, der dine behov og ønsker ivaretas.
Tekstforfatter Jasdeep Ohri
Har du noen spørsmål om temaet? Trykk her for å sende en epost til tekstforfatteren.
Behandlere som tilbyr tannlegeundersøkelse
Anna Haugen
- Lavest pris
- Tilbyr all generell tannbehandling
Uzma Shabir
- Lavest pris
- Tilbyr all generell tannbehandling
Jasdeep Ohri
- 22år + i erfaring
- Høyere prisklasse
- Tilbyr all generell tannbehandling
- Spisskompetanse:
- Estetisk tannbehandling
- Slitasje- og syreskader
- Tannimplantatbehandling
Junior tannlege versus Senior tannlege
Junior tannlege er våre tannleger som har mindre enn 12 år med erfaring. Disse tannlegene vil ofte være bedre oppdatert faglig, på et generelt grunnlag, og kunne utføre de fleste behandlinger innen rimelig tid.
Våre seniortannleger har mer enn 12 år i erfaring og jobber både raskere og mer effektiv. Disse tannlegene har lang erfaring og er ofte mer kompetent til å kunne håndtere kompliserte problemstillinger og behandlinger. Det er ikke uvanlig at en seniortannlege over årene utvikler større interesse, mer erfaring og derav bedre kompetanse innenfor enkelte type behandlinger fremfor andre.
Junior tannlege Anna Haugen
Tannlege Anna Haugen er vår nyeste tannlege. Hun tok sin utdanning i Polen og har allerede i en alder av 26 år oppnådd mye innenfor faget. Som tannlege er Anna både målrettet, strukturert, dedikert og ambisiøs. På fritiden er hun svært familieorientert og verdsetter tid med familien, samt liker å holde seg aktiv på treningssenteret. Vi er sikre på hennes lidenskap for yrket og varme personlighet vil gjøre henne til et verdifullt tillegg til teamet vårt.
Junior tannlege Uzma Shabir
Uzma er også blant våre nye tannleger. Uzma tok sin tannlegeutdanning ved Universitet i Oslo og begynte hos oss i 2023. Som tannlege oppleves Uzma som rolig og behagelig i sin opptreden, noe som gjør at pasienter føler seg godt ivaretatt. Uzma har et øye for estetikk og liker å jobbe med estetisk tannbehandling i tillegg til ordinær tannbehandling. På fritiden er Uzma opptatt av mote, sosialt samvær og nye opplevelser.
Senior tannlege Jasdeep Ohri
Jasdeep er vår mest erfarne og anerkjente tannlege. Jasdeep gjennomførte sine grunnleggende tannlegestudier i Oslo men i senere tid reist mye til USA for å øke sin faglige kompetanse. Jasdeep er blitt sitert som en av de beste tannlegene i Norge, noe som skyldes hans evne til å integrere ny og innovativ teknologi i sitt arbeid samtidig som han klarer å vise pasienter den omsorg og trygghet de trenger.
Hvorfor kunder synes vi er best på tannlegesjekk
Hvor mye koster en tannlege kontroll?
Pris på behandlinger vil kunne variere fra behandler til annen, avhengig av kompetanse, tidsbruk og erfaringsnivå. I tillegg vil det kunne være nødvendig behov for ytterligere tiltak som kan komme i tillegg, eksempelvis røntgenbilde, fotobilder, kontroll og tilsvarende.
Våre juniortannleger vil kunne tilby deg den rimeligste prisen, men behandling vil kunne ta lengre tid.
- Undersøkelse hos juniortannlege fra 1.080kr
inkl. 2 røntgenbilder, rens og puss - Undersøkelse hos juniortannlege fra 1.260kr
inkl. 4 røntgenbilder, rens og puss
I tillegg tilbyr vi 15% studentrabatt.
Ved enkelte diagnoser vil Helfo dekker deler av behandlingen og prisen derfor reduseres.
For mer informasjon om våre priser, se vår prisliste.
Hvorfor vi er best på tannlegeundersøkelse på Kolbotn og i Follo
Eksepsjonelle referanser og kåringer
Her på Kolbotn tannklinikk lever vi av fornøyde kunder. Derfor jobber vi kontinuerlig med å levere vårt beste uansett pasient og behandling. Er du usikker på om vi er det rette valget for deg? Les hva våre fornøyde kunder sier om oss på google anmeldelser, legelisten og facebook.
Lavest pris på Kolbotn
Vår visjon er at alle skal ha grunn til å smile, uansett smilet. For å leve opp til denne visjonen jobber vi kontinuerlig med å tilby de rimeligste prisene i området på tannhelsetjenester slik at alle pasienter skal kunne få behandling. For den som er opptatt av pris vil vår junior tannlege være et godt valg. Dersom effektivitet og erfaring har større betydning vil en senior tannlege egne seg bedre. Uansett tannlege jobber vi alle å gjøre en god jobb og avdekke muligheter for støtte fra Helfo der mulig.
Se vår prisliste for mer informasjon og priser.
Kveldsåpent
Er du en av de som tidligere har slitt med å skulle finne tid i en hektisk hverdag til å skulle dra til tannlegen? Da er du ikke alene. Her på Kolbotn Tannklinikk så vi at det var et stort behov for kveldsåpent. I dag er vi stolte av å være den første tannklinikken på Kolbotn med kveldsåpent flere dager i uken. Uansett om dagtid eller kveldstid passer deg best, er vi sikker på at du vil kunne finne en tid som passer deg hos oss.
Skreddersydde tannlegeundersøkelser
Alle er virkelig unike - og dine tenner og behov er heller ikke unntaket. Mange som kommer til oss har lenge slitt med tannlegeskrekk. Kanskje du kjenner deg selv igjen? Ikke alle har det, men for de som opplever det å gå til tannlegen som noe skummelt gjør vi alt vi kan for at du skal kunne føle deg bedre! Vi ser deg som person og hos oss får du en behandling som er rettet mot deg. Det betyr at vi skreddersyr våre tannlegeundersøkelser etter dine behov, og ved avtale om regelmessig time til undersøkelse, legger vi opp et skreddersydd forløp som ivaretar dine tenner. Dette gjelder alt fra hva vi undersøker, hvor ofte vi undersøker det, hvordan vi undersøker forskjellige forhold, hvordan vil alderstilpasser undersøkelsen, hvilket pussemiddel vi bruker til å fjerne belegg med, til hvilke instrumenter vi bruker. Bedre går det ikke an å få det!
Spafølelse
Det er ikke uten grunn at Kolbotn Tannklinikk har fått sin egen hashtag - #tannspa. Det begynte med at vi ønsket å skape omgivelser der våre kunder kunne slappe helt av, spesielt de med tannlegeskrekk, men så ble det bare litt mer her og litt mer der, til våre kunder begynte å beskrive oss som et lite spa-senter. Hvor kult er ikke det? Vi synes hvert fall dette er en veldig positiv assosiasjon, spesielt ettersom vi tilbyr en slik opplevelse til de rimeligste prisene i området. Hvorfor ikke unne deg litt velvære og ta turen innom?
Behandlinger relatert til tannlegesjekk
Ofte stilte spørsmål omkring tannlegeundersøkelse
Hvor ofte en kontrolltime hos tannhelsepersonell bør utføres avhenger av din situasjon. Intervallet vil kunne variere basert på faktorer som historikk, generell helsetilstand, tidligere behandlinger og kompleksitet rundt disse. I tillegg kan eksisterende tannsykdommer eller skader og oppfølgingsbehov være med på å avgjøre hva som er smart for deg som pasient. Det vanligste vil være å dra på kontroll hos tannhelsepersonell hvert 6. eller 12. måned. I tilfeller der særdeles gode forhold foreligger, og historikk viser stabilitet, kan kontroll utføres opptil hvert 18. eller 24. måned.
Ved en ordinær undersøkelse vil det være nødvendig å kartlegge sykehistorie, ta røntgenbilder, inspisere tenner og munnhule, utføre en rens og puss av tennene for så å oppsummere undersøkelsen. Så fremt det ikke er behov for å kartlegge noe mer setter vi av vanligvis 30-40 minutter til en slik undersøkelse.
På Kolbotn Tannklinikk jobber vi aktivt med pasienter som har tannlegeskrekk. Omtrent 80% av våre kunder har tannlegeskrekk i en eller annen grad. Har du tannlegeskrekk og ønsker å gjøre noe med det? Da har du kommet til rett sted.
Ofte er en tannlegeundersøkelse et godt første steg på veien der vi sørger for at din inntreden til tannlegebehandling oppleves som trygg og vellykket. Vi benytter første time til å kartlegge din tannlegeskrekk, for så å skreddersy og tilpasse vår fremgangsmåte til deg som pasient slik at du føler deg trygg og ivaretatt hele veien.
Vil du vite mer? Les mer om vår tilnærming til tannlegeskrekk her.
Alle akutte problemstillinger hos tannlegen begynner med en undersøkelse og kartlegging av forhold. Ved en tannlegeundersøkelse kartlegges generelle forhold i og utenfor munnhulen, mens ved akutt undersøkelse er formålet mer spesifikk. Her ønsker vi å kartlegge mulige årsak til problemstillingen, bakenforliggende faktorer, skadens omfang og alvorlighetsgrad. På bakgrunn av all denne informasjonen vil en behandlingsplan kunne legges og behandling foreslås.
Les mer om vår tannlegevakt og akutte problemstillinger som kan oppstå her.
Det er vanligvis ingen smerte forbundet med en tannlegeundersøkelse. For de som opplever bruken av sonde (pirkeren) som ubehagelig tilpasser vi oss og finner alternative måter å undersøke tennene på uten at det går utover kvaliteten.
Ved fjerning av tannstein er det ikke uvanlig at at noen pasienter opplever. De færreste beskriver dette som smertefullt eller ubehagelig, men for de som ønsker det kan vi tilby samme behandling ved bruk av bedøvelse eller med andre alternative instrumenter.
Ved enkle diagnoser vil det være mulig å få støtte fra HELFO slik at kostprisen for deg som pasient blir lavere. Hvor mye som dekkes vil være avhengig av diagnosen og om pasienten har frikort.
For mer informasjon om våre priser, se vår prisliste.
I de senere år har det blitt stor konkurranse innenfor tannhelsebransjen og med det en priskrig om å tiltrekke seg nye kunder. Ofte lokker disse kampanjene på lave priser og mye som inkluderes i undersøkelsen. Er det for godt til å være sant, så er det ofte det!
Vi ønsker ikke å forbindes med slike lokkekampanjer ovenfor nye kunder og synes de er urettferdig ovenfor våre andre lojale og trofaste kunder. Vi jobber heller med å levere et godt arbeid, til en fornuftig pris og der våre kunder ivaretas. Hos oss vil du få statusrapport med informasjon om behandlingsmuligheter der nødvendig. Vi liker å sammenlikne oss med NAF Eu-test, der vi gir en nøytral og objektiv rapport på forhold, og lar kunden selv ta stilling til hvordan og når de ønsker å håndtere disse.
En tannlegeundersøkelse vil koste gjennomsnittlig et sted mellom 1200kr – 1600kr. De fleste vil i denne prisen inkludere røntgenbilder, enkel puss og rens (fjerning av tannstein) og en oppsummering av funnene.
I de fleste tilfeller, og som hovedregel, må voksne betale utgiftene til tannbehandling selv. Ved visse tilfeller (diagnoser/tilstander) vil Helfo dekke deler av utgiftene til behandling. For at du skal ha rett til støtten vil tannlegen registrere tilstanden og årsak, dokumentere denne og sørge for at du som pasient betaler egenandel for behandlingen. Resterende vil Helfo betale direkte til tannlegen slik at du slipper å legge ut for dette beløpet.
Den offentlige tannhelsetjenesten tilbyr gratis tannbehandling til:
- Barn og ungdom, fra fødsel til og med året de fyller 18 år
- Personer som er psykisk utviklingshemmet
- Noen grupper eldre, langtidssyke og uføre i institusjon og hjemmesykepleie
- Noen grupper rusmiddelavhengige
- Fengselsinsatte i kriminalomsoirgVoksne og barn med sterk tannlegeangstI tillegg vil følgende få rimeligere tannbehandling
- Unge voksne i alderen 19-20 årUnge voksne i alderen 21-24 år
En konsultasjon er til forskjell fra en undersøkelse ved at den innebærer et spesifikt problemstilling/ønske som skal kartlegges eller vurderes. Denne vil ikke inkludere røntgenbilder, puss og rens slik en tannlegeundersøkelse eller tannlegesjekk gjør.
En konsultasjon vil koste alt fra 0kr til over 1000kr og vil være avhengig av problemstillingens grad og tidsbruk.
Alle kan søke NAV om økonomisk, men visse kriterier vil måtte være oppfylt for å få søknaden godkjent. NAV dekker kun utgifter til nødvendig tannbehandling, og etter egne takster. Ofte vil det innebære et mellomlegg som pasienten vil måtte dekke.
I første omgang kan det være lurt å undersøke om NAV kan gi støtte til tannbehandling. NAV kan gi penger til akutt og nødvendig tannbehandling, spesielt ved smerter. Det er visse kriterier som må oppfylles og det anbefales å snakke med ditt lokale NAV kontor.
Utenom dette vil de fleste tannleger kunne tilby nedbetalingsordning via en tredjepart som resursbank eller liknende. Dersom du har en fast tannlege er det ikke uvanlig at de er behjelpelig med å finne en ordning som fungerer for begge parter.
Eldre som bor på institusjon eller som har hjemmesykepleieordning over en viss periode har rett til gratis tannbehandling. Ta kontakt med ditt lokale offentlige tannklinikk for videre veiledning.
Mer informasjon om undersøkelse hos tannlegen
Informasjonskilder
- Oral helse og systemiske sykdommer
Seymour, G. J., Ford, P. J., Cullinan, M. P., Leishman, S., & Yamazaki, K. (2007). Relationship between periodontal infections and systemic disease. Clinical Microbiology and Infection, 13(s4), 3-10.
Denne studien diskuterer sammenhengen mellom oral helse og systemiske sykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdommer og osteoporose. Den understreker viktigheten av god oral helse for å forebygge eller kontrollere disse sykdommene. - Orale undersøkelser og kreftdeteksjon
Messadi, D. V. (2013). Oral and oropharyngeal cancer: A review of the epidemiology and risk factors. Journal of the California Dental Association, 41(9), 653-658.
Artikkelen fremhever hvordan rutinemessige orale undersøkelser kan bidra til tidlig deteksjon av oral kreft, noe som forbedrer prognosen og behandlingsutfallet. - Periodontitt og systemiske sykdommer
Søgaard, A. J., Kvello, M., Gjermo, P., & Preus, H. (2015). Periodontitt og systemiske sykdommer – en oversiktsartikkel. Tidsskrift for Den norske legeforening, 135(2), 131-135.
Denne artikkelen diskuterer sammenhengen mellom periodontitt (tannkjøttsykdom) og systemiske sykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes og osteoporose. Den understreker viktigheten av god tannhelse for å forebygge eller kontrollere disse sykdommene. - Oral helse hos eldre og sammenhengen med generell helse
Norderyd, O., et al. (2015). Oral health of individuals aged 3–80 years in Jönköping, Sweden during 40 years (1973–2013). Swedish Dental Journal, 39(2), 69-86.
Denne studien viser betydningen av regelmessige tannlegebesøk for eldre, inkludert de uten tenner, for å opprettholde god oral helse og oppdage sykdommer i munnhulen. - Sammenhengen mellom oral helse og kognitiv funksjon
Watts, A., Crimmins, E. M., Gatz, M., & Silverberg, N. (2008). Inflammation as a potential mediator for the association between periodontal disease and Alzheimer's disease. Neuropsychiatric Disease and Treatment, 4(5), 865-876.Denne studien undersøker sammenhengen mellom dårlig oral helse og kognitiv svekkelse, inkludert demens og Alzheimers sykdom, og understreker viktigheten av god tannhelse for generell helse.