Tannlegeundersøkelse

#1 500+ Suverene kundeanmeldelser og kåringer
#2 Undersøkelse tilpasset din alder, tilstand og behov
#3 Nyeste utstyr og faglig oppdatert helsepersonell
#4 Laveste pris på Kolbotn
#5 Kveldsåpent
#6 Spa følelse med god duft
#7 Førstevalg blant hundrevis av pasienter med tannlegeskrekk

Hva våre kunder sier om oss

Laveste priser på Kolbotn

Bedøvelse
fra 135kr
Røntgenbilde
fra 117kr
Fylling, 1 flate
fra 810kr
Undersøkelse, røntgen, puss og rens
fra 1080kr
Tanntrekking
fra 1250kr
Krone, ikke import - lokal produksjon
fra 6920kr
Tannimplantat, kjevedel
fra 9870kr
Tannimplantat, tyggedel krone
fra 12260kr

Langåpent 3 dager i uken

Åpningstider
Mandag: 08:00 – 16:00
Tirsdag: 08:00 – 16:00
Onsdag: 08:00 – 16:00
Torsdag: 08:00 – 16:00
Fredag: 08:00 – 16:00
Et tannlegebesøk trenger ikke være skremmende – det kan faktisk være en positiv opplevelse! Hos oss er din trygghet og komfort vår høyeste prioritet. Vi forstår at mange kan grue seg til å gå til tannlegen, og derfor tilpasser vi oss dine behov for å gi deg en tannhelsesjekk som er både grundig og behagelig. Når du booker en tannlegeundersøkelse hos oss, kan du være trygg på at du får profesjonell behandling i trygge omgivelser – og kanskje til og med glede deg til neste besøk!

Book din tannlegeundersøkelse i dag, og opplev forskjellen!

Kort oppsummert

  • Tannlegeundersøkelse er viktig for alle – også for spedbarn og eldre uten tenner, da hele munnhulen sjekkes for sykdomstegn og uønskede tilstander.
  • Forebygger og oppdager sykdom – jevnlig sjekk kan hindre utvikling av tannsykdommer, oppdage kreft og andre helseproblemer tidlig, samt spare deg for dyre behandlinger.
  • God tannhelse påvirker resten av kroppen – forskning viser at en sunn munnhule bidrar til å redusere risiko for forverring av sykdommer som Covid-19, diabetes, Alzheimer og osteoporose.
  • Regelmessig undersøkelse gir kontroll – du får oversikt over egen tannhelse, forebygger dårlig ånde, og bevarer et vakkert smil.
  • Grundig undersøkelse hos Kolbotn Tannklinikk – inkluderer vurdering av hele munnhulen, bruk av moderne hjelpemidler som lupebriller, røntgen, mikroskop, samt puss og rens.
  • Personlig tilpasset oppfølging – til slutt får du en individuell oppsummering og veiledning, samt eventuelt en behandlingsplan skreddersydd dine behov.

Hvorfor er tannlegeundersøkelse viktig

Alle trenger en tannlegeundersøkelse! Det stemmer - selv spedbarn og eldre som ikke har tenner kan få sykdommer i munnhulen. En tannlegeundersøkelse begrenser seg ikke bare til tenner, og ved en god undersøkelse undersøkes munnhulen både innvendig og utvendig. Dette inkluderer å se på tenner, innsiden og utsiden av kinn og lepper, tungen, ganen og mer. Med andre ord – hos oss på Kolbotn tannklinikk får du en grundig undersøkelse av hele munnhulen. Har du hørt utsagnet “munnen er kroppens speil”? En tannlegesjekk kan nemlig oppdage om pasienten har kreft, sykdommer eller andre tilstander som trenger behandling. Det er derfor svært smart å gjennomføre en undersøkelse hos tannlegen fra tid til annen.

De viktigste helsefordelene ved en tannlegeundersøkelse

  • Forebygger utvikling av nye tannsykdommer
  • Oppdag eksisterende sykdommer og forebygger forverring av disse
  • Unngå utvikling av tannskader med kostbart behandlingsbehov som følge
  • Unngå dårlig ånd
  • Ha kontroll og oversikt over egen tannhelse
  • Ivareta en sunn og frisk munnhule og kropp
  • Ta vare på din skjønnhet og ditt smil

Visste du at en undersøkelse av munnhulen i seg selv er forebyggende tannbehandling? Å gjennomføre en tannlegeundersøkelse gir deg blant annet muligheten til å hindre utvikling av store skader ved både tenner og områdene rundt. Slike skader kan gi flere følger, deriblant smerter og vanskeligheter med å tygge eller snakke, noe som slettes ikke er ønskelig. Forskning fra de siste tiårene viser også tydelig at god tannhelse forhindrer utvikling eller forverring av andre sykdommer i kroppen. Covid-19, diabetes, Alzheimer, demens og osteoporose er alle eksempler på sykdommer som kan resultere i et verre forløp ved dårlig tannhelse.

Regelmessig tannlegesjekk vil ikke bare kunne forhindre utvikling og forverring av tannskader. Det kan også spare deg for kostnader ved å oppdage tannskader i et tidlig stadie, så du slipper å bruke unødvendig mye på behandling.

Samtidig som sykdom forebygges, vil regelmessig tannlegeundersøkelse gi en god forståelse rundt egen tannhelse, og bidra til å ivareta en sunn munnhule. Et pent smil er for mange en del av skjønnheten. Derfor er det svært lurt å hindre at tannskader og andre tannsykdommer utvikler seg og påvirker det fine smilet ditt.

Disse er noen av grunnene til hvorfor vi på Kolbotn Tannklinikk vektlegger så mye en grundig og omfattende tannlegesjekk. Det er her vi forebygger skader og legger opp til en sunn munn.

Stegene i en tannlegeundersøkelse hos Kolbotn Tannklinikk - Hva du kan forvente

En tannlegeundersøkelse kan inndeles i følgende deler

  1. Anamnese (sykehistorie)
  2. Klinisk undersøkelse (selve undersøkelsen)
  3. Puss og rens (fjerning av belegg og tannstein)
  4. Oppsummering, veiledning og en tilpasset behandlingsplan

Undersøkelse inndeles i:

På Kolbotn Tannklinikk bruker vi egne helseskjema for å avdekke bakenforliggende helsetilstander slik at riktig behandling kan tilbys og pasienten få best refusjon/deking fra Helfo.

Anamnese: Kartlegging av din sykehistorie for en tilpasset sjekk og behandling

Denne fasen vil innebære utfylling av helseskjema for å få innsyn i generell helse, sykdommer, tidligere behandlinger, utfall av disse og medikamentbruk. I tillegg registreres tidligere tannbehandlinger i journalen i tråd med journalloven, slik at journalen representerer deg som pasient helt og fullstendig.

Klinisk undersøkelse: En grundig vurdering av forhold i munnhulen

Dette er selve undersøkelsen. En god tannlegeundersøkelse vurderer flere områder/problemstillinger både i og utenfor munnhulen. Det vanligste vil være å vurdere 

  • forhold utenpå munnhulen (hake, lepper o.l.) 
  • slimhinner (innsiden av kinn og lepper, tunge o.l.)
  • tannskader (slitasjeskader, pusseskader og syreskader og mer)
  • tannsykdommer (tannråte/karies o.l.)
  • tannfestet og tannkjøttet (tannkjøttsykdom periodontitt og mer)
  • forhold omkring tennene (kjeveledd, tyggemuskler, kjeveben, bihuler o.l.)

For å bedre vurdere forholdene benyttes forskjellig verktøy til jobben. På Kolbotn Tannklinikk er vi opptatt av å levere tannlegesjekk av høy kvalitet, og derfor bruker vi forskjellig hjelpemidler underveis. De vanligste vil være å bruke lupebriller, håndspeil, sonde (pirker), lommedybdemåler (målestokk) og røntgen. Vi bruker ofte kamera i tillegg til disse, og noen ganger også mikroskop.

Verktøy som benyttes for å bedre vurdere forholdene:

Lupebriller: Forbedret syn og presisjon under tannlegeundersøkelsen

Lupebriller gir forstørrelse av synsområdet slik at alt i munnhulen blir lettere å undersøke. Dette gjør både små og store skader lettere å oppdage. Mengde forstørrelsen vil variere fra lupebrille til lupebrille. Ettersom synet reduseres kraftig med årene vil en tannlege som bruker lupebriller være et godt tegn på at undersøkelsen som foretas er av god kvalitet. På Kolbotn Tannklinikk bruker alle våre tannleger lupebriller.

Godt syn er nødvendig for godt arbeid. Alle behandlere på Kolbotn Tannklinikk bruker lupebriller.

Håndspeil og sonde: Nøyaktig inspeksjon av tenner og munnhule

Håndspeil og sonde er som hånd i hanske. Med håndspeil får man tilgang til områder som ellers hadde vært vanskelig å se. Og med sonden får man kjent på tannen og om det er noen skader eller defekter. I motsetning til hva folk flest tror, er ikke sonden ment å stikke inn på tannen, men til å lett kjenne på overflaten med.

På Kolbotn Tannklinikk har vi valgt instrumenter med visse egenskap for å sikre en god og behagelig opplevelse og hos våre pasienter.

Lommedybdemåler: Måling av tannkjøttets helse og tannfeste

En lommedybdemåler er som en bløt sonde. Den benyttes til å både sjekke om tannkjøttet er friskt, og til å måle avstanden fra tannkjøttet til kjevebenet. Blødning ved lett bruk av lommedybdemåler antyder til infeksjon i tannkjøttet, noe som kan være forårsaket av forskjellige grunner. Dersom måling av avstand viser økt avstand til kjevebenet, kan dette være bekreftelse på tannskade eller tannkjøttsykdom med tap av tannfeste.

En lommedybdemåler benyttes for å undersøke tannkjøttet og sykdom rundt tennene.

Mikroskop: Avansert teknologi for detaljert undersøkelse og behandling

Ikke alle tannklinikker disponerer mikroskop da innkjøpskostnaden er stor og bruken er krevende. Med forstørrelse som overgår lupebriller godt, er dette den største forstørrelsen tannhelsepersonell vil kunne oppnå. Mikroskop brukes ofte til å utføre mer kompliserte behandlinger, slik som ved operasjoner og rotfyllinger, og mer sjeldent til undersøkelser. På Kolbotn Tannklinikk har vi valgt å investere i et mikroskop til hvert behandlingsrom slik at vi til enhver tid har denne tilgjengelig til bruk for å forbedre kvalitet og utførsel av tannbehandling.

På samme vis som lupebriller gir mikroskop et forstørret synsområde som legger et godt grunnlag for kvalitetsarbeid. På Kolbotn Tannklinikk har vi et mikroskop tilgjengelig ved hvert behandlingsrom.
På samme vis som lupebriller gir mikroskop et forstørret synsområde som legger et godt grunnlag for kvalitetsarbeid. På Kolbotn Tannklinikk har vi et mikroskop tilgjengelig ved hvert behandlingsrom.

Kamera: Dokumentasjon og kommunikasjon under tannlegeundersøkelsen

Som ledd i kvalitet og kommunikasjon benytter vi på Kolbotn Tannklinikk kamera regelmessig til å informere om funn ved undersøkelsen og til dokumentasjon ved behandlinger. Et bilde taler mer enn 1000 ord og slik opplever vi det også ved bruk av dette verktøyet.

Vi bruker fotobilder daglig til å bedre kommunisere med våre pasienter, i tillegg til å dokumentere behandling og skader.

Røntgenbilder: Et viktige verktøy for presis diagnostisering

For å bedre kunne se forhold mellom tennene og under tannkjøttet, benyttes røntgenbilder. Det er flere røntgenteknologier og -metoder som kan benyttes alt ettersom hva formålet er. På Kolbotn Tannklinikk har vi valgt å investere i avansert røntgenteknologi slik at vi bedre kan oppdage forhold, sykdommer og tilstander ved kjevebenet, i tillegg til å bedre og sikrere planlegge behandlinger. Under gir vi en kort introduksjon til de vanligste.

Røntgen tannbilde er et nødvendig hjelpemiddel for å kunne oppdage det øyet ikke klarer å fange. På Kolbotn tannklinikk bruker vi digital røntgen for trygg og presis diagnostikk.
Tannbilde: Detaljerte røntgenbilder for tannhelsen din

Til tannbilder brukes mindre sensorer som plasseres i munnhulen. Disse sensorene vil kunne gi bilder av et mindre område, og er veldig presise i sin fremføring av forholdene. Dette er en type røntgenbilde som benyttes regelmessig ved tannlegeundersøkelser, da disse bildene inneholder mye informasjon.

OPG: Panorama-røntgen for en komplett oversikt over tannsettet

OPG er et panorama røntgenbilde som gjengir tenner, kjevebenet, kjeveledd og bihulene. Røntgenbildet benyttes for å få en rask og god oversikt over tannsettet, for å vurdere visdomstenner og for å vurdere forhold omkring tennene. Bildet er mindre presis enn tannbilder, og siden det dekker et mye større område med kortere strålingsdose, benyttes det heller til å få en oversikt.

OPG Panoramarøntgenbilde gir god oversikt over både tenner og strukturer i munnhulen. Kolbotn Tannklinikk har lang erfaring i bruk av OPG.
CBCT er et avansert røntgenbilde med mulighet til å bevege seg i alle 3 dimensjoner. Kolbotn Tannklinikk var først ute med CBCT på Kolbotn.
CBCT: 3D-røntgen for avansert diagnostikk

CBCT er også kjent som 3D-røntgen. Teknologien består av å sy sammen mange enkeltstående bilder til et 3D-bilde. Denne type røntgenbilde er den mest presise av metodene nevnt over, men da teknologien innebærer mer stråling enn ved tannbilde og OPG, benyttes metoden kun i de forhold der det er nødvendig.

På Kolbotn Tannklinikk rengjøres tennene etter en tannlegeundersøkelse. Tannstein og belegg fjernes da.

Rens og puss: Fjerning av tannstein for en sunnere og renere munnhule

På Kolbotn Tannklinikk avslutter vi tannlegesjekken med å fjerne belegg og tannstein fra tennene. Til dette benyttes eget verktøy og et pussemiddel. Formålet med dette leddet er flere, deriblant forebygging av sykdommer. Dette gjøres ved å fjerne skadelig belegg/tannstein og for å legge til rette for at god munnhygiene kan oppnås. I noen tilfeller, der det er mye belegg/tannstein, kan det være nødvendig å fjerne belegg og tannstein før den kliniske undersøkelsen. Dette for å bedre kunne se tenner og forhold omkring.

På Kolbotn Tannklinikk er vi opptatt av god kommunikasjon og bruker derfor for tid på å oppsummere funn fra tannlegesjekken, og sammen med pasienten legge opp en behandlingplan.

Oppsummering og veiledning: En skreddersydd og personlig behandlingsplan

Mot slutten av tannlegeundersøkelsen avslutter vi på Kolbotn Tannklinikk med å informere deg om funn fra den kliniske undersøkelsen og oppsummere disse. Dersom det er behov for det, gis forebyggende informasjon og veiledning slik at tiltak kan iverksettes og utvikling av sykdom forebygges.

Er det i tillegg nødvendig for behandling, vil vi sammen med deg utarbeide en behandlingsplan, der dine behov og ønsker ivaretas.

Oppdatert 09.04.2024

Tekstforfatter Jasdeep Ohri

Har du noen spørsmål om temaet? Trykk her for å sende en epost til tekstforfatteren.

Behandlere som tilbyr tannlegeundersøkelse

Anna Haugen

Junior tannlege
  • Lavest pris
  • Tilbyr all generell tannbehandling

Uzma Shabir

Junior tannlege
  • Lavest pris
  • Tilbyr all generell tannbehandling

Jasdeep Ohri

Senior tannlege
  • 22år + i erfaring
  • Høyere prisklasse
  • Tilbyr all generell tannbehandling
  • Spisskompetanse:
    - Estetisk tannbehandling
    - Slitasje- og syreskader
    - Tannimplantatbehandling

Hvorfor kunder synes vi er best på tannlegesjekk

Bestill time