Behandling av tannkjøttbetennelse
#1 Avtale med Helfo om refusjon
#2 Lavest pris på Kolbotn og i Follo
#3 Nytt og behagelig sutstyr til tannkjøttbehandling
#4 Profesjonell oppfølging
#5 Suverene anmeldelser
Hva våre kunder sier om oss
Laveste priser på Kolbotn
Langåpent 3 dager i uken
Tannkjøttbehandling – Ta vare på smilet ditt!
Men her er den gode nyheten: Du kan ta kontroll! Ny forskning viser en sammenheng mellom tannkjøttsykdom og andre helseproblemer, men med riktig behandling og gode rutiner kan du stoppe utviklingen og beskytte både tennene og helsen din.
På denne siden finner du alt du trenger å vite – fra symptomer og diagnose til behandling og forebygging. Jo tidligere du handler, desto bedre resultat får du. Ikke vent til det er for sent – les videre og ta det første steget mot et sunt tannkjøtt i dag!
Tannkjøttbehandling – en kort oppsummering | Kolbotn Tannklinikk
- Tannkjøttsykdom rammer mange – 50 % av voksne over 40 år har periodontitt, og risikoen øker med alderen.
- Tidlig behandling kan hindre komplikasjoner – ubehandlet tannkjøttsykdom kan føre til tanntap og alvorlige helseproblemer. - Tannkjøttet påvirker helsen – ny forskning viser sammenhenger med andre helseplager som diabetes og hjerteproblemer.
- Symptomene er ofte små – blødende, hovent tannkjøtt og dårlig ånde er vanlige tegn på tannkjøttsykdom.
- Risikofaktorer spiller en rolle – røyking, diabetes, og genetikk kan øke risikoen for tannkjøttsykdom.
- Forebygger med god hygiene – regelmessig tannpuss, bruk av tanntråd og tannlegebesøk bidrar til friskere tannkjøtt.
- Enkel behandling ved tidlig stadie – enkel rengjøring og trygg behandling kan hindre videre utvikling av sykdommen. for 9 seconds
Beskytt smilet ditt mot tannkjøttsykdom: Symptomer, årsaker og behandling
Hvordan utvikler tannkjøttsykdom seg? Fra plakk til tannstein
Utover dagen når du spiser og drikker vil bakterier og matrester feste seg til tennene og danne et belegg som kalles plakk. Her trives bakterier svært godt, og vil kunne overleve i lang tid så lenge de har tilgang på næring. Ved inntak av mer mat og drikke vil noe av plakken kunne skrapes av mekanisk og til dels fjernes helt også. Ofte vil belegget som ligger nærmest tannkjøttet forbli upåvirket.

Om plakket får forbli uforstyrret slik at det ikke fjernes av mat/drikke eller tannpleieprodukter, vil mineraler fra spyttet etterhvert begynne å forkalke plakket og danne det som kalles tannstein.
Det er viktig å merke seg at bakterier i plakk og tannstein, som ligger inntil tannkjøttet, etterhvert vil finne sin vei inn til tannkjøttet. Jo mer belegg og tannstein det er, jo lengere inn i tannkjøttet vil bakteriene kunne komme seg. Et slikt dypt belegg bygger seg ofte innover i mellomrommet mellom tann og tannkjøtt (kalt lomme). Dette kan føre til at bakteriene danner en infeksjon i tannkjøttet, kalt Gingivitt eller Periodontitt (pyrea på folkemunn), avhengig av plassering og skadeomfang.
Gingivitt er en overfladisk betennelse i tannkjøttet hvorav periodontitt er en mer omfattende betennelse i tannkjøttet og vevet under. La oss se litt nærmere på de ulike typene nedenfor:
Gingivitt: Symptomer, årsaker og behandling
Dersom bakterier beveger seg fra plakkbelegget og tannsteinen rundt tennene og til tannkjøttet rundt tannen, vil dette på et tidspunkt skape en infeksjon og immunreaksjon i tannkjøttet. Til å begynne med vil immunreaksjonen være enkel og begrense seg til tannkjøttet. En slik begrenset immunreaksjon kalles gingivitt. Ved gingivitt ligger betennelsen i tannkjøttet og har ikke begynt å skade festeapparatet rundt tennene. Sykdommen er relativ enkel å oppdage ved at tannkjøtt lett blør ved noe så enkelt som berøring, tannpuss, bruk av tanntråd eller andre produkter til rengjøring mellom tennene. For flere tegn (symptomer) se avsnittet nedenfor. Ubehandlet vil sykdommen kunne utvikle seg til periodontitt.
Periodontitt: Symptomer, risikofaktorer og behandlingsmetoder
Dersom plakkbelegg og tannstein får bli på tannoverflaten, vil denne begynne å vokse ned mot tannkjøttet. Bakterier fra plakk og tannstein vil på samme måte som ved gingivitt, komme inn i tannkjøttet og skape en infeksjon og immunreaksjon. Hos enkelte vil denne immunreaksjonen bli mer omfattende i perioder og med det ødelegge festeapparatet rundt tennene. Resultatet over tid vil være mindre feste rundt tannen, der tannen etterhvert vil bli bevegelig og til slutt kunne gå tapt. En slik reaksjon, der det er tydelig at festeapparatet rundt tannen har begynt å ta skade, kalles for periodontitt. Periodontitt oppstår regelrett sammen med gingivitt. Symptomer på periodontitt beskrives mer detaljert nedenfor.
Vanlige risikofaktorer for tannkjøttsykdom
Når det kommer til tannkjøttsykdom finnes det også visse forhold som vil kunne forsterke kroppens reaksjon ovenfor bakteriene. Slike forhold kalles for risikofaktorer. Ettersom tannkjøttsykdom har vist å ha tilknytning til den generelle helsen, er det ikke unaturlig at det er flere faktorer som kan påvirke utfallet av sykdommen, og motsatt vei. Andre risikofaktorer vil være tilknyttet til tenner og forhold rundt disse. Eksempler på noen risikofaktorer er:
- Røyking / tobakk
- Diabetes
- Benskjørhet
- HIV/Aids
- KOLS
- Blodsykdommer
- Nedsatt immunforsvar
- Enkelte medisiner
- Trangstilling og skjeve tenner
- Dårlig tannlegearbeid
- Skadet tenner
- Svangerskap
- Genetiske forhold (arv)
- Stress og miljø
Symptomer på tannkjøttsykdom: Slik oppdager du gingivitt og periodontitt
Ofte vil tannkjøttbetennelse i en tidlig fase gi veldig få symptomer. Det kan være misledende, da dette gjør det vanskelig for den enkelte å oppdage sykdommen på egenhånd. Det er først når tannkjøttsykdom er fremskreden og skadene har blitt større, at tydelige symptomer vil kunne vise seg. Inntil da er det avgjørende at tannlegen undersøker regelmessig for tannkjøttsykdom.
Det er derfor avgjørende at både tannlegen og du som pasient gjør en god jobb med å forhindre tannkjøttsykdom. For oss som tannleger vil dette innebære å ha gode rutiner og prosedyrer på å måle etter tannkjøttsykdom, og for deg som pasient vil det handle om å utføre regelmessige tannlegeundersøkelser.
De vanligste symptomer som kan forekomme i forbindelse med tannkjøttsykdom er:
Gingivitt
- Blødning fra tannkjøttet
- Rødt og hovent tannkjøtt
- Dårlig ånde
Periodontitt
- Blødning fra tannkjøttet
- Rødt og hovent tannkjøtt
- Ømt tannkjøtt
- Puss fra tannkjøttet
- Dårlig ånde
- Løse og bevegelige tenner
- Forandring ved tannkjøtt, som kryper tilbake
- Forandring ved tennene der de virker lengre

Undersøkelse og diagnose av tannkjøttsykdom
For å kunne stedfeste tannkjøttsykdom vil det være nødvendig med en undersøkelse. Det er to undersøkelser som kan benytte; klinisk undersøkelse og røntgenundersøkelse. Sykdommen gingivitt vil bare kunne diagnostiseres ved en klinisk undersøkelse. Periodontitt vil kunne diagnostiseres både klinisk og delvis på røntgen.
Det er viktig at regelmessig tannlegeundersøkelse utføres for å kunne oppdage sykdommene på et tidlig stadie.
Behandling og forebygging av tannkjøttsykdom: En komplett guide
Behandling av tannkjøttbetennelse vil være avhengig av diagnosen og utviklingsgraden til sykdommen. Felles ved begge tilstander vil være et behov for forebyggende behandling først. Ved gingivitt vil det ikke være nødvendig med mye annen behandling, men ved periodontitt vil det være behov for mer behandling.

Hvordan behandles gingivitt? Effektive metoder for friskt tannkjøtt
Følgende behandlinger vil inngå ved behandling av gingivitt
- Forebyggende behandling
- Enkel rens og puss
For mer informasjon om tannkjøttsykdommen gingivitt les her.
Periodontittbehandling: Dyp rengjøring og avanserte metoder
Følgende behandlinger vil kunne inngå ved behandling av periodontitt
- Forebyggende behandling
- Enkel rens og puss
- Fiskering av tenner
- Kontroll av risikofaktorer
- Røykestopp av tobakksavvenning
- Kontroll av generelle sykdommer
- Dypgående rens
- Kirurgisk dypgående rens
- Vevsstyrt tilheling
- Bakterieprøve
- Tannutrekking
For mer informasjon om tannkjøttsykdommen periodontitt/pyrea les her.
Behandlingsforløp for tannkjøttsykdom: Fra diagnose til frisk munnhelse
Behandlingsforløp vil variere ut i fra diagnose. Felles ved både gingivitt og periodontitt er nødvendigheten for informasjon omkring forhold og sykdommen, i tillegg til forebyggende råd. For mer informasjon om behandlingsforløpet ved gingivitt og periodontitt, henvises det til de respektive sider.
Smerte ved behandling av tannkjøttsykdom: Hva du kan forvente
Behandling av tannkjøttsykdom er som regel smertefri i sitt forløp. Ved behandling av gingivitt med enkel rens kan det forekomme stunder der noe ising kan oppleves ved bruk av enkelte instrumenter, men dersom dette oppleves å være veldig ubehagelig vil bedøvelse kunne benyttes.
Ved behandling av periodontitt med dypgående rens, oppleves det sjeldent smerter eller ubehag og ofte lar det seg gjøre å behandle uten bedøvelse. I de tilfeller det er ubehagelig vil bedøvelse tilbys. Når det kommer til behandlinger som kirurgisk dypgående rens eller tannutrekking vil disse alltid utføres med bedøvelse.
Behandlingstid og -forløp
Behanldingstid og -forløp vil variere fra tilstand til tilstand. Les mer om dette under sidene om de forskjellige tilstandene.
Oppfølging og etterbehandling ved gingivitt og periodontitt
Enklere tannkjøttsykdom som gingivitt vil vanligvis ikke trenge noe oppfølging eller etterbehandling. Ved tannkjøttsykdommen periodontitt vil derimot behov for oppfølging og etterbehandling være til stede, og nødvendig, for å forhindre utvikling av sykdommen.
Tekstforfatter Jasdeep Ohri
Har du noen spørsmål om temaet? Trykk her for å sende en epost til tekstforfatteren.
Behandlere som tilbyr tannlegeundersøkelse
-Cropped.jpg)
Anna Haugen
- Lavest pris
- Tilbyr all generell tannbehandling
-Cropped.jpg)
Uzma Shabir
- Lavest pris
- Tilbyr all generell tannbehandling
-Cropped.jpg)
Jasdeep Ohri
- 22år + i erfaring
- Høyere prisklasse
- Tilbyr all generell tannbehandling
- Spisskompetanse:
- Estetisk tannbehandling
- Slitasje- og syreskader
- Tannimplantatbehandling
Junior tannlege versus Senior tannlege
Junior tannlege er våre tannleger som har mindre enn 12 år med erfaring. Disse tannlegene vil ofte være bedre oppdatert faglig, på et generelt grunnlag, og kunne utføre de fleste behandlinger innen rimelig tid.
Våre seniortannleger har mer enn 12 år i erfaring og jobber både raskere og mer effektiv. Disse tannlegene har lang erfaring og er ofte mer kompetent til å kunne håndtere kompliserte problemstillinger og behandlinger. Det er ikke uvanlig at en seniortannlege over årene utvikler større interesse, mer erfaring og derav bedre kompetanse innenfor enkelte type behandlinger fremfor andre.
Junior tannlege Anna Haugen
Tannlege Anna Haugen er vår nyeste tannlege. Hun tok sin utdanning i Polen og har allerede i en alder av 26 år oppnådd mye innenfor faget. Som tannlege er Anna både målrettet, strukturert, dedikert og ambisiøs. På fritiden er hun svært familieorientert og verdsetter tid med familien, samt liker å holde seg aktiv på treningssenteret. Vi er sikre på hennes lidenskap for yrket og varme personlighet vil gjøre henne til et verdifullt tillegg til teamet vårt.
Junior tannlege Uzma Shabir
Uzma er også blant våre nye tannleger. Uzma tok sin tannlegeutdanning ved Universitet i Oslo og begynte hos oss i 2023. Som tannlege oppleves Uzma som rolig og behagelig i sin opptreden, noe som gjør at pasienter føler seg godt ivaretatt. Uzma har et øye for estetikk og liker å jobbe med estetisk tannbehandling i tillegg til ordinær tannbehandling. På fritiden er Uzma opptatt av mote, sosialt samvær og nye opplevelser.
Senior tannlege Jasdeep Ohri
Jasdeep er vår mest erfarne og anerkjente tannlege. Jasdeep gjennomførte sine grunnleggende tannlegestudier i Oslo men i senere tid reist mye til USA for å øke sin faglige kompetanse. Jasdeep er blitt sitert som en av de beste tannlegene i Norge, noe som skyldes hans evne til å integrere ny og innovativ teknologi i sitt arbeid samtidig som han klarer å vise pasienter den omsorg og trygghet de trenger.
For mer informasjon om våre behandlere se her.
Hvorfor kunder synes vi er best på tannkjøttbehandling
Hvor mye koster tannkjøttbehandling?
Pris på behandlinger vil kunne variere fra behandler til annen, avhengig av kompetanse, tidsbruk og erfaringsnivå. I tillegg vil det kunne være nødvendig behov for ytterligere tiltak som kan komme i tillegg, eksempelvis røntgenbilde, fotobilder, kontroll og tilsvarende.
Våre juniortannleger vil kunne tilby deg den rimeligste prisen, men behandling vil kunne ta lengre tid.
- Behandling av gingivitt fra 720kr
Ingen støtte fra Helfo - Behandling av periodontitt fra 548kr
Rens av tenner, fratrukket støtte fra Helfo - Airflow fra 720kr
Inkl. enkel rens - Enkel bedøvelse fra 162kr
- Røntgenbilde fra 153kr
I tillegg tilbyr vi 15% studentrabatt.
For mer informasjon om våre priser, se vår prisliste.
Hvorfor vi er best på tannkjøttbehandling på Kolbotn og i Follo
Kompetent behandlingsteam med både tannpleier og tannkjøttspesialist
På Kolbotn Tannklinikk har vi både en tannpleier og en tannkjøttspesialist, som begge er dedikert til å jobbe med tannkjøttsykdommer. Begge har en lengre utdanning innenfor temaet og har god erfaring med behandling av tannkjøttssykdommer. Tannpleier har ansvar for å behandle enkle tilfeller av tannkjøttsykdommer samt holde oversikt og følge opp pasienter. Tannkjøttspesialisten benyttes til mer avanserte og vanskelige tilfeller der behandlingen er mer omfattende.
Skreddersydde behandling
Ved tannkjøttbehandling handler det om å se enhver pasient og enhver tann som et eget tilfelle. Ettersom behandling av tannkjøttssykdommer fort kan bli omfattende, er det viktig at behandlere jobber rutinemessig og systematisk. Ved å ha både en tannpleier og tannkjøttspesialist på huset som jobber sammen om å behandle tannkjøttsykdommer, blir behandlingen bedre og forløpet skreddersydd til ethvert tilfelle.
Suverene referanser og kåringer
Her på Kolbotn tannklinikk lever vi av fornøyde kunder. Derfor jobber vi kontinuerlig med å levere vårt beste uansett behandling. Er du usikker på om vi er det rette valget for deg? Les hva våre kunder sier om oss på flere steder, fra google anmeldelser til legelisten og facebook.
Lavest pris på tannkjøttbehandling i Kolbotn og Follo
Vår visjon er at alle skal ha grunn til å smile, uansett smilet. For å leve opp til denne visjonen jobber vi kontinuerlig med å tilby de rimeligste prisene på tannhelsetjenester i området. En tannhelsekontroll kan utføres både av tannlege så vel som tannpleier. Noen begrensninger vil foreligge på hva en tannpleier kan diagnostisere samt få i refusjon fra HELFO, men for enkle forhold og der økonomi har stor betydning, vil en tannpleier være det rimeligste alternativet. Se vår prisliste for mer informasjon og priser.
Helfo refusjon ved tannkjøttsykdom
Hos oss har vi direkte avtale med Helfo. Dette betyr at du som pasient slipper å få refusjonsbeløpet etterbetalt av Helfo. Du betaler kun din egenandel når du er inne til behandling, og deretter vil klinikken få resterende beløp av Helfo. Dette gjelder også når det er snakk om kunstig tannerstatning for tenner som har gått tapt på grunn av tannkjøttsykdom.
Med vår tannkjøttsspesielist, Esha Katyayen, kan du som pasient få støtte for behandlinger som du ikke ville fått ellers hos en allmenntannlege. I tillegg vil du kunne få mer i støtte.
Behandlinger relatert til tannkjøttbehandling
Ofte stilte spørsmål omkring tannkjøttbehandling
Helfo dekker behandling tilknyttet tannkjøttsykdommen periodontitt, men ikke ved gingivitt. Gingivitt er en enklere tannkjøttsykdom som ikke trenger stor innsats og behandling, mens periodontitt kan være en krevende tannkjøttsykdom å behandle.
Tanntap på grunn av tannkjøttsykdommen periodontitt er dessverre uunngåelig ved langkommet sykdomsforløp. Heldigvis har helfo en støtteordning til erstatning av fortenner, hjørnetenner og småjeksler som er tapt på grunn av tannkjøttsykdom. Ofte vil tannimplantat være den beste erstatningen, ettersom det likner på tann og står på egne ben. Med en tannkjøttspesialist på klinikken kan vi tilby slike behandlinger med god støtte fra helfo.
Det er ikke uvanlig at tenner med moderat til sterk grad av tannkjøttsykdommen periodontitt flytter på seg over tid. Dette skyldes bittforhold og remodellering av festeapparatet rundt tennene.
Dersom den nye tannposisjonen oppleves som sjenerende, eller vanskelig å bruke til tale og bespisning, kan det bli aktuelt å benytte korttidstannregulering.
Studier viser at tannkjøttsykdommen periodontitt kan gi økt fare for hjerte- og karsykdommer. Dette har en sammenheng med at jo flere typer av en viss bakterie som forekommer rundt tennene ved tannkjøttsykdom, jo mer forkalkning er det mulig å se i pulsårene. En teori på hvordan dette skjer er at bakteriene kommer i blodomløpet fra tannkjøttsykdommen, og gir skade (fettavleiring og betennelse) i blodkarer. Dette vil da resultere i blodpropp.
Røyking påvirker klart og tydelig utvikling av tannkjøttsykdommer. Den svekker blodomløpet og immunforsvaret ved tannkjøtt slik at sykdom blir vanskeligere å oppdage og forsvare mot av kroppen. I tillegg vil også behandling fungere dårligere på pasienter som røyker.
Periodontitt er en alvorlig tannkjøttsykdom, men heldigvis kan de fleste leve godt med den så lenge de tar godt vare på tennene sine. Med riktig egenpleie og behandling kan man stoppe sykdommen og unngå ubehag. Hvis sykdommen har ført til at man mister tenner eller får store skader på tannfestet, finnes det muligheter for å få tannimplantater som erstatning.
Den beste måten å behandle tannkjøttsykdom på er å holde tennene rene og dra jevnlig til tannlegen. Det hjelper mye å bruke tanntråd eller små mellomromsbørster for å få bort bakterier fra steder tannbørsten ikke rekker.
Periodontitt kan utvikle seg uten at man merker det, så det er viktig å gå til tannlegen eller tannpleieren regelmessig for sjekk og rengjøring. I tillegg hjelper god tannpuss og bruk av tanntråd med å fjerne plakk og tannstein, som ellers kan føre til at sykdommen forverrer seg over tid.
Hvor lett du får periodontitt, avhenger blant annet av hvordan immunforsvaret ditt reagerer. Noen familier har en høyere risiko for sykdommen på grunn av arv, men også miljøet du lever i spiller en rolle. Ting som røyking, stress, bruk av medisiner, diabetes og alder kan gjøre deg mer sårbar for tannkjøttsykdom.
Periodontitt er en sykdom som utvikler seg sakte og ikke forsvinner helt når du først har fått den. Selv om det er mulig å stoppe utviklingen og holde sykdommen under kontroll, vil det alltid være en risiko for at den kommer tilbake. For å unngå forverring er det viktig å ha god munnhygiene og følge opp tennene regelmessig hele livet.
Ja, pyrea og periodontitt er to navn på den samme sykdommen. Det er en betennelse som angriper beinvevet rundt tennene, noe som gradvis kan føre til løse tenner. Hvis sykdommen ikke behandles, kan man til slutt miste tennene.
I begynnelsen merker du som regel ikke noe smerte, men hvis sykdommen blir verre, kan det bli ubehagelig og gjøre vondt, spesielt når du tygger.
Hvis du mister en tann, kan tannlegen ofte sette den på plass igjen, men det er viktig at du kommer til tannlegen innen en time. Hvor vondt det er og hva som skjer videre, avhenger av hvorfor tannen løsnet. Det kan for eksempel skje på grunn av alvorlig tannkjøttsykdom eller fordi du har fått et hardt slag mot tannen.
Ja, stress kan faktisk påvirke tannkjøttet ditt. Når du er stresset over lengre tid, produserer kroppen mer stresshormoner, og dette kan gå utover tannkjøttet og tennene dine. Det kan gjøre tennene mer sensitive og øke risikoen for tannkjøttsykdommer.
Den vanligste grunnen til at folk får periodontitt er at de ikke pusser tennene godt nok. Da samler det seg plakk og tannstein på tennene, som igjen kan føre til betennelse i tannkjøttet. For å stoppe eller unngå at det blir verre, er det viktig å gå jevnlig til tannlegen eller tannpleieren for å rense bort plakk og tannstein.
Det er veldig vanskelig å fjerne tannstein på egen hånd, og det kan til og med være skadelig for tennene og tannkjøttet. Hjemme har man rett og slett ikke de riktige verktøyene eller muligheten til å gjøre det ordentlig.
Tannstein har en ru overflate som gjør at bakterier lett kan feste seg. Hvis den ikke fjernes, kan det bygge seg opp et lag med bakterier som danner belegg på tennene. Disse bakteriene lager syrer som kan føre til hull i tennene. I tillegg kan de produsere svovelforbindelser som gir dårlig ånde og en vond lukt i munnen.
Det er helt vanlig at tanntråden kan lukte vondt når du bruker den. Dette skjer fordi den fjerner matrester og bakterier som har sittet fast mellom tennene. Ofte kan lukten være ubehagelig, men det betyr som regel bare at du gjør en god jobb med å rengjøre områder som tannbørsten ikke kommer til.
Mer informasjon om tannkjøttbehandling
Informasjonskilder
- 1. Prevalens av periodontitt hos voksne over 40 år
- Referanse: König, J., Holtfreter, B., Kocher, T. (2010). Periodontal health in Europe: Future trends based on treatment needs and the provision of periodontal services. Journal of Clinical Periodontology, 37(12), 1075-1081. DOI: 10.1111/j.1600-051X.2010.01663.x
- Sammendrag: Studien viser at omtrent 50% av den europeiske voksne befolkningen over 40 år lider av periodontitt i en eller annen grad, noe som støtter påstanden om at annenhver voksen har sykdommen.
- Referanse: Tonetti, M. S., Van Dyke, T. E. (2013). Periodontitis and atherosclerotic cardiovascular disease: Consensus report of the Joint EFP/AAP Workshop. Journal of Clinical Periodontology, 40(s14), S24-S29. DOI: 10.1111/jcpe.12089
- Sammendrag: Denne konsensusrapporten fra European Federation of Periodontology (EFP) og American Academy of Periodontology (AAP) bekrefter at periodontitt kan være assosiert med systemiske sykdommer som hjerte- og karsykdommer.
- Referanse: Marsh, P. D., Devine, D. A. (2011). How is the development of dental biofilms influenced by the host? Journal of Clinical Periodontology, 38(s11), 28-35. DOI: 10.1111/j.1600-051X.2010.01673.x
- Sammendrag: Artikkelen beskriver hvordan plakk dannes og mineraliseres til tannstein, noe som kan føre til gingivitt og periodontitt hvis det ikke fjernes effektivt.
- Symptomer, årsaker og behandling av gingivitt og periodontitt
- Referanse: Sanz, M., et al. (2015). Treatment of periodontitis in adults: Clinical practice guidelines. Journal of Clinical Periodontology, 42(s16), S1-S6. DOI: 10.1111/jcpe.12388
- Sammendrag: Disse kliniske retningslinjene gir en omfattende oversikt over diagnostisering, symptomer, årsaker og behandling av både gingivitt og periodontitt.
- Risikofaktorer for tannkjøttsykdom
- Referanse: Chapple, I. L. C., Genco, R., Working Group 2 of the Joint EFP/AAP Workshop. (2013). Diabetes and periodontal diseases: Consensus report. Journal of Clinical Periodontology, 40(s14), S106-S112. DOI: 10.1111/jcpe.12077
- Sammendrag: Rapporten diskuterer hvordan risikofaktorer som røyking, diabetes, genetiske faktorer og andre helseproblemer kan øke risikoen for utvikling og progresjon av periodontitt.
- Viktigheten av regelmessige tannlegeundersøkelser
- Referanse: Müller, F., Naharro, M., Carlsson, G. E. (2007). What are the prevalence and incidence of tooth loss in the adult and elderly population in Europe? Clinical Oral Implants Research, 18(s3), 2-14. DOI: 10.1111/j.1600-0501.2007.01459.x
- Sammendrag: Studien understreker betydningen av regelmessige tannlegebesøk for å oppdage og forebygge tannkjøttsykdommer, noe som kan redusere risikoen for tanntap.
- Røykingens påvirkning på tannkjøttsykdom
- Referanse: Bergström, J. (2004). Tobacco smoking and chronic destructive periodontal disease. Odontology, 92(1), 1-8. DOI: 10.1007/s10266-004-0043-4
- Sammendrag: Artikkelen analyserer hvordan røyking negativt påvirker tannkjøttets helse ved å svekke immunforsvaret og redusere blodtilførselen, noe som forverrer periodontitt.
- Lenken mellom tannkjøttsykdom og hjerte- og karsykdommer
- Referanse: Pussinen, P. J., et al. (2011). Antibodies to periodontal pathogens and stroke risk. Stroke, 35(9), 2020-2023. DOI: 10.1161/01.STR.0000136149.15985.bb