Røntgenbildeteknologi

Den digitale utviklingen har bidratt til mye, inkludert nye muligheter innenfor røntgen og tannlegearbeid. Med det har nye metoder funnet vei inn til tannlegekontoret.

Den digitale utviklingen har bidratt til mye, inkludert nye muligheter innenfor røntgen og tannlegearbeid. Med det har nye metoder funnet vei inn til tannlegekontoret. Under gir vi en kort introduksjon til de forskjellige varianter som finnes på markedet.

Vanlig tannrøntgenbilde

Vi bruker tannrøntgenbilde til å få innsikt i forhold rundt tenner og omliggende vev. Dette er kjent som den eldste og mest tradisjonelle metoden, og tidligere ble det brukt røntgenfilm. I dag er disse erstattet med digitale løsninger, i form av sensorer og fosforplater. For å ta et tannrøntgenbilde, må sensoren eller fosforplaten plasseres i munnen og røntgenbilde tas. Stråling fra et slikt bilde er på <0.0015mSv, noe som tilsvarer noen timer med naturlig bakgrunnsstråling.

Når er tannrøntgenbilder mest ønskelig?  

  • Ved undersøkelse for å se om tannsykdom eller skader som karies, fraktur, tannerveinfeksjoner og mer, foreligger ved og mellom tenner
  • Ved undersøkelse for å se om det er antydning til tannkjøttsykdommen periodontitt
  • For å vurdere forhold rundt roten og rotspissen

OPG Panoramarøntgen

OPG står for OrthoPantoGram og er et panoramarøntgenbilde som ofte benyttes til å få en oversikt over tenner, kjeveben, kjeveledd, bihuler og andre strukturer. Teknologien i OPG er annerledes enn ved et tannbilde, og vil derfor ikke kunne gi et like presist tannbilde. Derimot dekker denne formen for røntgenbilde et stort område og brukes gjerne for å få en god oversikt. En OPG har litt høyere stråledose enn tannrøntgenbilde, alt fra 0.003 - 0.02mSv, noe som tilsvarer noen timer til noen dager med naturlig bakgrunnsstråling.

Når er OPG røntgenbilde ønskelig? 

  • Rask oversikt over alle tenner og behandlinger (antall tenner tilstede, rotfyllinger, oppbygging av tenner og mer)
  • Rask oversikt over visdomstenner og deres relasjoner til nabostrukturer (nervekanal, nabotann, bihuler og mer)
  • Rask oversikt over tannfeste og oppfølging av utvikling ved tannkjøttsykdommen periodontitt 
  • Vurdering av andre skader rundt tenner og festeapparatet

CBCT 3D-røntgenbilde

Når vi tar et CBCT-røntgenbilde blir det tatt mange små bildensnitt som settes sammen til et 3D-bilde. Ved å se bilde i en 3D formasjon har vi et enda bedre utgangspunkt for å studere forhold i alle retninger. Dette åpner opp for et enda mer presist bilde enn ved et tradisjonelt tannrøntgen. For tiden er ikke CBCT veldig vanlig å bruke hos de fleste tannleger, da dette er en dyr teknologi å benytte seg av. Likevel begynner det å bli mer utbredt. Vi tilbyr CBCT-røntgen utført av radiologer som vet hvordan de skal lese av resultater fra 3D-bilde. 

Stråledosen ved en CBCT vil variere ut i fra innstillinger og krav til detaljer ved bilde. Generelt er denne høyere enn tannbilde og OPG, og benyttes derfor i de tilfeller det foreligger. større krav til informasjon Stråledosen kan variere fra 0.01 - 1.1mSv, noe som tilsvarer opptil flere dager med bakgrunnsstråling.

For å kunne bruke CBCT må klinikken være tilknyttet en radiolog, som er en tannlege med spesialisering innenfor røntgen. En radiolog gir en profesjonell vurdering av bildet til bruk av tannhelsepersonell i planlegging av behandling.

Når er CBCT ønskelig? 

  • Plassering av visdomstenner i forhold til anatomiske struktur (nervekanaler, bihuler, nabotenner)
  • Vurdering av skader på tannens rotspiss (rotresorpsjon)
  • Plassering av retinerte tenner (tenner som ikke har kommet frem og ligger i kjevebenet helt eller delvis)
  • Kartlegging av rotkanaler og problemstillinger rundt tannerveinfeksjon. Benyttes til hjelp ved planlegging og behandling.
  • Til å vurdere forhold som ikke er synlig på 2D-røntgenbilder, f.eks. skader ved tann, infeksjon rundt rotspiss, uforklarlige symptomer)
  • Vurdere benforhold og planlegge kirurgisk behandling ved tannimplantat
  • Vurdere benforhold, skade på støttevev og planleggekirurgisk  behandling ved tannkjøttbehandling
  • Til planlegging av annen kirurgisk behandling
  • Vurdering av tannskader og -ulykker (traume)
  • Vurdere kjeveledd for sykdom eller skade
  • Vurdere bihuler for sykdom eller skade 

Ceph

I enkelte tilfeller kan det være nødvendig med et bilde som viser større deler enn kun munnhulen. Da benyttes Cephalostat, også kalt Ceph. Har du hatt regulering før er det sannsynlig at du har gjort er Ceph-røntgen tidligere. Cept benyttes nemlig ofte av reguleringstannleger. Bildet som kommer fra et ceph-røntgen viser hele skallen og gir en god oversikt over relasjonen mellom tennene. Denne informasjonen kan også til tider være nyttig for tannleger og spesialister, og i slike tilfeller vil vi kunne bestille slike bilder.

Når erCeph ønskelig? 

  • Til planlegging av tannregulering (kjeveortopedi)
  • Til vurdering av tenner og deres forhold til hodeskall og andre strukturer (kraniet)
  • For å vurdere og følge opp ansikt- og kjevevekst

Les mer om vår røntgenundersøkelse her

Bestill time

Hvorfor våre kunder syns vi er den beste tannlegen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse tempus blandit quam egestas imperdiet. Etiam ut varius nulla.